Skip to main content
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024
35 χρόνια μετά
(Eurokinissi)
(Eurokinissi)

It's coming through a hole in the air,
From those nights in Tienanmen Square.
It's coming from the feel
That this ain't exactly real,
Or it's real, but it ain't exactly there.
From the wars against disorder,
From the sirens night and day,
From the fires of the homeless,
From the ashes of the gay,
Democracy is coming to the U.S.A.

Leonard Cohen


Στις 8 Νοεμβρίου του '89 βρέθηκα σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας, στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι. Την επομένη στο συνεδριακό κέντρο, απορροφημένος από τις παρουσιάσεις δεν πρόσεξα σαν έπαιξε μια ανακοίνωση στα μεγάφωνα, όταν όλοι άρχισαν να χειροκροτούν. Ρώτησα κάποιον δίπλα μου και μου είπε ότι είχε πέσει το τείχος του Βερολίνου. Ανάμεσα σε αυτούς που χειροκρότησαν ήταν Κινέζοι συμφοιτητές οι οποίοι λίγους μήνες πριν, τον Ιούνιο, με είχαν καλέσει να συμπαρασταθώ αλληλέγγυος στη διαμαρτυρία τους στη πλατεία του Πανεπιστημίου όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου. Για τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η Αμερική δεν έχει λόγο να αυτοχειροκροτείται, ανάξια στο ρόλο που της παρέδωσε η ιστορία καθώς βαδίζει σε μια από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της με τους πλέον ανεπαρκείς υποψηφίους. Ανεπαρκείς σε σημείο κωμωδίας.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, μια αμερικανική εφημερίδα στην οποία είχα εμπιστευτεί την ενημέρωσή μου εκείνη την ιστορική χρονιά –το 1989– όταν άλλαξε ο κόσμος, προσπαθεί να ξαναχτίσει με ψέμα και πυρηνικά το τείχος, αναδεικνύοντας τη Ρωσία ως υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη: Έναν αιώνα από τώρα, οι ιστορικοί θα μιλούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η επιλογή του Τραμπ στέλνει μήνυμα στους συμμάχους της Αμερικής, ιδιαίτερα στην Ουκρανία, ότι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Ρωσία σε μεγάλο βαθμό μόνοι.

Αυτό, πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Καθώς για την αμερικανική προπαγάνδα η Τουρκία δεν υφίσταται ως απειλή για την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν υφίσταται γεωπολιτικά ως χώρα της ανατολικής Μεσόγειου. Παρά ως ασήμαντη τσόντα η οποία κατοικείται από yes men, κάπου στην κεντροανατολική Ευρώπη. 

Αυτό οι δικοί μας ηγέτες, ανεπαρκέστεροι για το ύψος των δικών μας περιστάσεων απ' τους αντίστοιχους υποψηφίους Αμερικανούς ηγέτες για τις περιστάσεις της χώρας τους, ονόμασαν σωστή πλευρά της ιστορίας.