Skip to main content
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
Αναμνήσεις από το μέλλον της Πέλλας

2025. Το κανάλι του βορρά

Εβδομήντα δήμοι της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αποδέχτηκαν αστική ευθύνη συμμετοχής στο σχέδιο ολοκληρωμένης μεταφοράς αγαθών από το κανάλι Βαρδάρη-Νίσας-Δουνάβεως, συνολικής εξυπηρέτησης μεταφοράς εμπορευμάτων επι εκτάσεων 562 χιλ, τετρ. χιλιομέτρων, με πτώση κατά 80% των ναύλων και 54% του επιναύλου. Το έργο συνδυάζεται με τέσσερις νέους αγωγούς φυσικού αερίου και αναμένεται τα βαλκανικά προϊόντα να φτάνουν στα κέντρα διανομής εκβολών Δουνάβεως, Βαλτικών πόλεων και Ρήνου στο ένα τρίτο του χρόνου, με το ένα εικοστό των ναύλων.

2030. Ένας Νορβηγός στο Τσιγάροβο

Είμαι Βίκινγκ το καυχώμαι ξέρω την καταγωγήν μου, δήλωσε ο Κνουτ Χάσμουνσεν, του Μεθοδίου και της Συραγούλας, βαπτισθείς ως Γαβριήλ Καρπουκασίδης, ο οποίος μετά από μία λαχειοφόρον αγοράν σε εκμπομπή για τα 70 χρόνια της Ελένης Μενεγάκη κέρδισε διακοπές στα νορβηγικά φιορδ και μαγεύτηκε. Ονόμασε τον στάβλο του «Η διαμονή του βασιλέως Ολαφ» και άνοιξε ιστοσελίδα με τίτλο «όχι μέτρο στο ωραίο μας Όσλο». Η νορβηγική κυβέρνησις, βαθέως εντυπωσιασμένη του παρείχε αντίγραφο ενός ντρακάρ του 12ου αιώνος, με το οποίο ψάρευε από γουλιάνους στον Λουδία έως λίγδες και κεφαλόπουλα στην Παλιομάνα. Επώλει δε τα ψαράκια του στο Μακρύγιαλο, στο εστιατόριον «Ο Νορβηγός» και τα ονόμαζε «ρέγγες Μεσογείου».

2035. Οθωμανοί Τουρίστες

Το άλυτο επι δεκαετίες πρόβλημα της βίζας των Οθωμανών επέλυσε ο γιανιτσιώτης δήμαρχος Αστέριος Καβρουχιταρούδης που μεγάλωσε στο Εσέκ Ντερέ, μαθαίνοντας ότι η πόλη του χάνει ίσαμε 14 εκατομμύρια προμνημονιακά ευρώ απο την απαγόρευση εισόδου των οθωμανών. Ευθύς στο Μηδέν, χτίστηκαν τρεις ταχυναοί, ένας χριστιανικός, ένας βουδιστικός και ένας παγανιστικός ανθρωποφάγων κανάκ της Βόρνεο όπου οι Οθωμανοί έναντι 43 δολαρίων αλλαξοπιστούσαν για 24, 48 ή 72 ώρες και είχαν το ελεύθερο να γλεντήσουν τη ζωή τους όπως ήθελαν από τον Xαζνέ έως το Mπουρουκλεν. Όποιος ήθελε και το εντόπικο γλέντι στο Λος Άμπελες έπρεπε να πληρώσει ένα εξτραδάκι. Η κεντρική ελληνική κυβέρνησις πήγε να εμποδίσει την πρωτοβουλίαν, αλλά ως εξήγησεν ο Αστέριος σε παραληρούντα πλήθη «ο καθένας μας χάνει εκατό δολάρες κατά κεφαλήν. Ή μας τα δίδουν ή τον μπούλο».

2040. Το μεγαλύτερο portal των Βαλκανίων

Με κινέζικα κεφάλαια, βουλγάρους μηχανογραφητές, τέσσερις φυλές ρομά να διατηρούν 334 αποθήκες εμπορευμάτων, εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο εμπορικό πόρταλ των Βαλκανίων στην γειτονική μας Ντάμιανη, με πελάτες 68 εκατομμύρια από όλον τον κόσμο, τζίρους αμέτρητους και προϊόντα που κανένας δε θυμόταν μετά από δυο λεπτά.

Στα πανεπιστήμια, αυτή η εμπορική ακολουθία πράξεων διδάσκεται ως το θαύμα της Ντάμιανης.

2045. Το πρώτο λιμνοβούνι της Μεσογείου

Με προσωπική εργασία και αναρίθμητα φράγματα ξυλείας και φυλλοχώματος, ολοκληρώθηκε το πρώτο αμιγές λιμνοβούνι, δηλαδή ένα πλήρως δασωμένο Πάικο που λειτουργούσε άρτια χάρη σε 5.444 φράγματα νερού, που ανέβασαν κατά 124 μέτρα τον υδροφόρο ορίζοντα και η περιοχή έκανε ημερήσια εξαγωγή 32 τόννων ποταμίσιας καραβίδας που κατανάλωναν κυρίως τουρίστες από τις Βερμούδες.

2050. Από τον αιώνα της γρουσουζιάς στον αιώνα της μοναξιάς

1η Σεπτεμβρίου 2050 ετελέσθη πανελληνίως με κέντρο της τελετής της Κρύας Βρύσης η επίσημη λήξις του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μετά από 101 χρόνια από την λήξι του. Μικρός αριθμός διαμαρτυρομένων είτε επειδή πωλούμε τα ιερά και τα όσια της Φυλής είτε επειδή νίκησαν οι εθνοπροδότες, μεταφέρθηκε σε μια ωραία πισίνα σε ένα χωράφι στον Αγιο Λουκά, όπου και αλληλοκαταβρέχτηκαν αφειδώς και η εκδήλωσις είχε τόση επιτυχία, ώστε συμφώνησαν να καταβρεχτούν και την άλλη χρονιά, ώσπου να γίνει θεσμός.

2055. Πρώτο βραβείο Ουνέσκο. Η Πέλλα.

Πέλλα. Πρώτο βραβείο για την ανάδειξη της βυζαντινής Πέλλας. Ειδικό βραβείο αναστήλωσης του αμπέλωνος Λίγα. Το ίδρυμα Μπουτάρη έκανε ένσταση αλλά την έχασε. Τα Γιαννιτσά διαθέτουν, μετά τον πόλεμο των Συνιστωσών του Σύριζα του 2032, δεκατέσσερις επωνύμους αμπελώνες επειδή οι ηττημένοι το έρριξαν, κατά τα γνωστά σε οινοφλυγική οινοποσία.

2060. Έγκλημα στην οδό Λιγαίων

Ανακοινώθηκε ότι έφηβος που δεν ανακοινώσαμε το όνομά του, πάτησε ένα ραδίκι σε ρείθρο της οδού Λιγαίων στα Γιανιτσά, και φαίνεται πως το φυτό έχασε τρία από τα οκτώ του φύλλα. Ο δράστης συνελήφθη και αναμένεται ο εγκλεισμός του σε αναμορφωτικό ψυχιατρείο ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε πως τα ραδίκια είναι εξάκλωνα και μάλλον το παιδί πάτησε χταπόδι που δεν περιλαβάνεται στο οικολογικό ποινολόγιο. «Χταπόδι στην οδό Λιγαίων;» ρώτησε τοπικός δημοσιογράφος.» Δεν ξέρετε τον τόπον και τους Λιγαίους, γι΄αυτό και μιλάτε» απάντησε εκείνος.