Skip to main content
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
γουόκ κουλτούρα, κινέζικη κουζίνα και εισαγωγές

Στην ομιλία του στη Βουλή για το γάμο μεταξύ ομοφύλων τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αντώνης Σαμαράς συνδύασε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τις εθνικές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα. Εύκολη η εξαγωγή του συμπεράσματος ότι όποιος υποστηρίξει το νομοσχέδιο δεν θα είχε θέμα με κάποια εθνική μειοδοσία και, το χειρότερο, ότι γενικά οι ομοφυλόφιλοι (από τη φύση τους υποθέτω) δεν είναι ικανοί να αγαπήσουν πατρίδα. Στο κλείσιμο της ομιλίας ο Σαμαράς συνδύασε το προτεινόμενο νομοσχέδιο με τη woke κουλτούρα, επί του συνόλου.

Αναφορικά με το πρώτο, με τη στρέβλωση στο μυαλό του Αντώνη Σαμαρά που συνδυάζει εθνικά θέματα με την ισονομία για τους ομοφυλόφιλους Έλληνες πολίτες (εκφράζοντας έναν αόριστο φόβο), επισημαίνω ότι αυτό, εκτός από προσβλητικό για πολλούς ομοφυλόφιλους, είναι στην ουσία ρατσιστικό.

Αναφορικά με το δεύτερο, επισημαίνω ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όταν θεσπίστηκε ο γάμος μεταξύ ομοφύλων (πχ Βέλγιο, 2003) αν ρωτούσες τότε τους περισσότερους για woke κουλτούρα θα νόμιζαν ότι αναφέρεσαι σε κινεζική κουζίνα. Εννοώ ότι αυτές οι χώρες προχώρησαν ένα βήμα προς την ποθητή ισονομία δίχως το στόμφο και την υστερία που έχει φέρει η woke κουλτούρα, οι επικίνδυνες υπερβολές της (όπως η άρνηση της βιολογίας ως καθοριστικού παράγοντα στην διαμόρφωση του ατόμου) αλλά και η όλη συζήτηση για αυτήν, μαζί και οι υπερβολικές αντιδράσεις.

Για παράδειγμα η σάτιρα του Σεφερλή για το Νέμο και η σύγκριση αυτής με τα αστεία του για τους πισωγλέντηδες. Η διαφορά; Το Νέμο είναι κατασκεύασμα του εαυτού του για να καλύψει την ανάγκη του προς (καλλιτεχνική κυρίως) έκφραση – δικαίωμά του βέβαια όπως και δικαίωμα σε κάθε τρίτο να γελάσει αν θεωρήσει αστείο το όλο (καλλιτεχνικό κυρίως) επινόημα. Η ομοφυλοφιλία όμως (όπως και ο διεμφυλισμός) υπάρχει και υπήρξε ανέκαθεν μέρος της κάθε ανθρώπινης κοινωνίας.

Αυτά που γράφω σε σχέση με τη woke κουλτούρα ισχύουν και για την όπου φυσάει ο άνεμος δήλωση του Πρωθυπουργού για την τυραννία των μειονοτήτων στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Πασκάλ Μπρυκνέρ. Τουλάχιστον ο Σαμαράς ήταν ειλικρινής αναφορικά με τις προκαταλήψεις του. Για τον Μητσοτάκη θα έρθει η ώρα που θα ξεγυμνωθεί όσον αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας ανάλογα με ό,τι τον συμφέρει σε σχέση με τον όποιο ισχυρό κάθεται δίπλα του.

Αναρωτιέμαι τι θα πει ο Πρωθυπουργός για τους καινούργιους δασμούς που θα επιβάλει ο Τραμπ στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη φίλη του την Ούρσουλα. Και πόσο άκυρος θα είναι σε σχέση με την προετοιμασία των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών, αντιμέτωπες με το νέο εμπορικό πόλεμο, την αύξηση των δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ και τα αναμενόμενα μέτρα διασφάλισης με ποσοστώσεις στις εισαγωγές που θα θεσπίσει ως απάντηση η ΕΕ, όταν μάλιστα στην Ελλάδα οι περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες δεν είναι καθετοποιημένες και χρειάζονται εισαγωγές αγαθών που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για τη δική τους παραγωγή.

Εκεί να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος σου και όχι η αμπελοφιλοσοφία σου με τον best seller φιλόσοφο.