Μια μακιλαδόρα, μια βιομηχανική μονάδα μεταποίησης στο Σαν Λούις Ρίο Κολοράντο της πολιτείας Σονόρα. Η πόλη είναι κτισμένη στις όχθες του ομώνυμου ποταμού στην περιοχή που εισέρχεται (στεγνός σχεδόν) στο μεξικανικό έδαφος από τις ΗΠΑ. Η φωτογραφία πριν τριάντα χρόνια ακριβώς, 2 Απριλίου του 1995. Τα χρώματα και η αρχιτεκτονική με έμπνευση από τη μεξικανική παράδοση.
Οι maquiladoras ή maquilas, βιομηχανικές μονάδες στη Λατινική Αμερική ιδιοκτησίας ΗΠΑ, ευρωπαϊκής ή ανατολικο-ασιατικής τελούν υπό αναπτυξιακό καθεστώς που ξεκίνησε το 1964 στο Μεξικό με στόχο τη βιομηχανοποίηση των βόρειων συνόρων της χώρας. Αντάλλαγμα η παροχή προνομίων φοροαπαλλαγής στον επενδυτή.
Αισιόδοξα βήματα υλοποίησης της απελευθέρωσης του εμπορίου, διμερώς και παγκοσμίως, κάτω από την καθοδήγηση της μεταπολεμικής GATT, της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου. Ακολούθησαν η NAFTA, η βορειοαμερικανική συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο το 1994 και η δημιουργία του υπερφιλόδοξου Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 1995
Πολλοί οι κριτές του θεσμού των μακίλα: για τα χαμηλά (συγκριτικά) μεροκάματα της εκμετάλλευσης, για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, την επικεντρωμένη κατά μήκος των συνόρων, για την εξάρτηση των συνοριακών μεξικανικών πόλεων, για τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τώρα η υπερδύναμη που πρωτοστάτησε μεταπολεμικά και κυρίως μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού επισπεύδοντας την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου (έχοντας – υποτίθεται – τις ισχυρότερες αλλεργικές αντιδράσεις απέναντι στον προστατευτισμό), θέλει να τα μαζέψει όλα πίσω και μέσα στα σύνορά της. Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πυροβολήσει, να επιβάλει μέσα στη βδομάδα δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ από όλο τον κόσμο.
Εδώ σημειώνω μια αλήθεια που όλοι γνωρίζουν και λίγοι ομολογούν: ο Μπάιντεν δεν ήρε τους αρχικούς δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στη διάρκεια της πρώτης του θητείας, έχοντας επίγνωση κι αυτός ότι τα πράγματα δεν προχωρούν κατ΄ ευχήν. Ας θυμηθούμε επίσης τον Ομπάμα με το Buy American.
Οι ΗΠΑ εύχονται πλέον το τζίνι, το οποίο καυχιόταν για τη δύναμή του να φέρει παγκόσμια ευημερία – σε όλους - να επιστρέψει τώρα στο μπουκάλι του.
Έτσι που είμαστε μπλεγμένοι δεν πιστεύω ότι η διαδικασία θα είναι απαλή, αέρινη και, κυρίως, ανώδυνη.
Στη δεύτερη φωτογραφία ένας υπό κατασκευή (τότε) οικισμός για τις οικογένειες των εργαζομένων στις μακίλα. Το δέλεαρ για (εσωτερική) μετανάστευση μεγάλο.