Έξαλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι γίνονται πλούσιοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία αφήνοντας τους Ευρωπαίους πολίτες να υποφέρουν. Σύμφωνα με το Politico, αξιωματούχος δήλωσε: «Αν το δεις με νηφαλιότητα η αλήθεια είναι ότι η χώρα που κερδίζει περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο είναι οι ΗΠΑ επειδή πουλάνε περισσότερο αέριο, σε υψηλότερες τιμές κι επειδή πουλάνε περισσότερα όπλα».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ζητά από την Ουάσινγκτον να πάρει θέση. «Οι Αμερικανοί - οι φίλοι μας - παίρνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο σε εμάς».
Οι Αμερικανοί τη δουλειά τους κάνουν και πολύ καλά μάλιστα. Για τον εαυτό τους πάντα οι φίλοι μας. Ας πιάσουμε τους δικούς μας, ας θυμηθούμε την άτυπη σύνοδο της ΕΕ στις Βερσαλλίες τον περασμένο Μάρτη, δύο βδομάδες αφού ξεκίνησε η Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Τότε που οι ηγεσίες της ΕΕ πήραν θέσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, τη μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης.
Αναφορικά με τη μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων, η Διακήρυξη των Βερσαλλιών καταγράφει: διαφοροποίηση του εφοδιασμού και των οδών εφοδιασμού της ΕΕ, μεταξύ άλλων με τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου και την ανάπτυξη βιοαερίου.
Μου άρεσε αυτό του ανώνυμου Ευρωπαίου αξιωματούχου, το περί νηφαλιότητας, το if you look at it soberly.
Να υποθέσω ότι ήταν πιωμένοι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Μαρτίου, οι επικεφαλής των κρατών μελών και των θεσμών που εισηγήθηκαν - δίχως να εξετάσουν εις βάθος τί σημαίνει εφοδιασμός με υγροποιημένο φυσικό αέριο, πόσο έωλη είναι αυτή η διαφοροποίηση τη δεδομένη στιγμή;
Πιωμένοι ή ανεπαρκείς – για να μην πω χειρότερα.
Και δεν είναι μόνο το ενεργειακό που οι φίλοι μας οι Αμερικανοί μας θεωρούν ως good sport - για να έρθουμε στην αντίληψή τους και στη νοοτροπία τους.