Skip to main content
Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024
με λυγμό κι όχι με βόμβο

Οι New York Times αναφέρουν 2.700 τραυματισμένους την πρώτη μέρα της ισραηλινής επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, επισημαίνοντας ότι πολλοί από αυτούς ακρωτηριάστηκαν. Χρησιμοποιούν το “δειλό” όρο «maimed» ο οποίος αναφέρεται σε σοβαρό τραυματισμό που αφήνει μόνιμη σωματική βλάβη κι όχι το ξεκάθαρο «amputated». Επιπλέον, διαβάζοντας τους ΝΥΤ, δεν βρίσκω κάτι που να αναφέρει ότι όλοι οι τραυματισμένοι ήταν μέλη της Χεζμπολάχ: «Some of the dead and wounded were Hezbollah members, but others were not; four of the dead were children». Αντίθετα από την Καθημερινή: «Εκτός από τα προφανή, τον φόβο, τον πανικό και τον βαρύτατο τραυματισμό άνω των 3.000 αξιωματούχων της τρομοκρατικής οργάνωσης, η έκρηξη των βομβητών προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε στρατηγικό επίπεδο».

Η επίθεση του Ισραήλ έχει στοιχεία τρομοκρατικής επίθεσης κάτι για το οποίο δεν παίρνουν θέση οι ΝΥΤ. Ταυτόχρονα δεν κατευθύνουν τον αναγνώστη με τρόπο ώστε να το αποκλείσει η σκέψη του. Αντίθετα από την Καθημερινή. Προφανώς η Καθημερινή είναι σίγουρη - η σωστή πλευρά της ιστορίας.

Εντυπωσιακή η επιχείρηση, αν την κοιτάξουμε με αποστασιοποίηση, όπως εκείνες οι υπερβολικές με την αισθητική βίντεο κλιπ σειρές του Νέτφλιξ ή εφιαλτική ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ όπου κορμιά και μηχανές ανατινάζονται και γίνονται ένα, μια άμορφη μάζα.

Τέλος, ένα δεύτερο σχόλιο. Μια τεχνολογία ήρθε στα χέρια μας, μιλάω για το Predator, και η μοναδική μας έννοια ήταν να το στρέψουμε, αυτοάνοσα, ενάντια στον εαυτό μας. Δεν αναφέρομαι στη νομιμότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας αλλά στο θλιβερό του γεγονότος, δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης και κατάστασης της χώρας. Προφανώς ο σημαντικός εχθρός των Ελλήνων βρίσκεται εσωτερικά.

Όσο για τον εξωτερικό εχθρό, ξέρουμε να τον χειριστούμε γράφοντας και υπογράφοντας καθ’ υπαγόρευση διακηρύξεις φιλίας και καλής γειτονίας.

ΥΓ: Επισημαίνω ότι σε σημερινό άρθρο (19/9) στο «Newsroom» της Καθημερινής, βασισμένο στο χθεσινό άρθρο των ΝΥΤ, υπάρχει η αναφορά: «Κάποιοι από τους νεκρούς και τους τραυματίες ήταν μέλη της Χεζμπολάχ, όχι όμως όλοι – τέσσερα παιδιά έχασαν επίσης τη ζωή τους από τις εκρήξεις». Το άρθρο της Καθημερινής για το οποίο έγινε εδώ, στον Ιστό, η αρχική αναφορά, δημοσιεύτηκε χθες (18/9) και το υπογράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης με βάση πληροφόρηση της Καθημερινής από ισραηλινή πηγή.