Πέρα στο μυζηθρόκαμπο και στο γιαουρτοπόταμο
μια νύφη με τα πέπλα της σαπούνιζε τ’ ασπρόρουχα.
Τα ξέπλενε τα στέγνωνε τ’ αλάτιζε τ’ αλεύρωνε
τα ζαχαροσιδέρωνε και τραγουδούσε κι έλεγε
και τραγουδούσε κι έλεγε:
Κύλα γιαουρτοπόταμε ν’ ασπρίσεις τ’ άσπρα ασπρόρουχα
κι οι γλάροι θα τα πάρουνε στο γυάλινο παγόβουνο.
Και πάνω στο παγόβουνο σ’ ένα σταμνί μαρμάρινο
κάθεται μένα ο άντρας μου ο σιωπηλός χιονάνθρωπος.
Λιλιπούπολη, Κυπουργός, Κριεζή, Σακκάς. Και η περίοδος blitz της μάχης της Αγγλίας. Στο πολύπαθο Λονδίνο από τον Σεπτέμβριο 1940 έως τον Μάιο του 1941, πάνω από ένα εκατομμύριο βόμβες σπάρθηκαν στην πρωτεύουσα. Και πολύ σοβαρές απώλειες πληθυσμού, που εντάθηκαν όταν οι ρουκέτες προς το τέλος του πολέμου εξαφάνιζαν ολόκληρα τετράγωνα.
Ωστόσο, η νύφη της φωτογραφίας γελάει και σπεύδει στην τύχη της, υπό τις ευχές των γονιών της ενώ θα πατήσει τα αποκαΐδια μιας έκρηξης με τα γοβάκια της.
Η Αλβιόνα κατάφερε με τα Σπιτφάιρ να αντιμετωπίσει τα Μέσερμιτ 109, παρά τις απώλειες και παρά τους πεπεισμένους αντιρρησίες ότι ματαιοπονούν, με μέλη της βασιλικής οικογένειας να τρίβονται στην στολή του Χίτλερ και να κυβερνούν μαγικά νησιά στις Μπαχάμες όταν ο άλλος κόσμος βούλιαζε και πνιγόταν, γέμιζε τις τάφρους και έχανε τα ιπτάμενα μέσα του.
Γι αυτό και πάντοτε ανατρέχω στη νύφη με τα πέπλα της και την αναίμακτη λευκότητα του πάθους της, κι ας μυρίζει πολλή προπαγάνδα η κατάσταση της συνοικίας της. [Οι απώλειες της Μεγάλης Βρετανίας ήταν στον Β’ ΠΠ, ίσες με των Ηνωμένων Πολιτειών].