Skip to main content
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025
οι Γροιλανδοί

Είμαι άνθρωπος που τον μαγνητίζει ο Νότος. Για να είμαι ακριβής, οι χαμηλοί παράλληλοι, οι τροπικοί με τις ζούγκλες και περισσότερο αγαπώ τις ερήμους, τις ζεστές ερήμους. Τα γύρω των πόλων, οι φωτογραφίες με γυμνό βράχο, πάγο και σκούρο γκρίζο νερό, με πιγκουίνους ή πολικές αρκούδες, όμορφες αλλά μου σφίγγουν την καρδιά. Δεν νιώθω αυτό το εσωτερικό κλικ, σπάνια να μου προκαλέσουν την εκ μηδενός και εκ γενετής νοσταλγία που έχω για μέρη σε μικρά γεωγραφικά πλάτη.

Την Γροιλανδία την έχω δει από ψηλά, έχω πετάξει από πάνω της αρκετές φορές. Τα φιόρδ της, το παγωμένο κάλυμμά της στο κέντρο. Και πίσω από αυτό είδα κάποτε τον ήλιο να δύει.

Για τους ανθρώπους εκεί διάβασα λίγα και λιγότερα θυμάμαι. Σκόρπια, ασύνδετα ονόματα: Ινουίτ (παλιά τους αποκαλούσαμε Εσκιμώους), Θούλη, Ντόρσετ… Θυμάμαι ελάχιστα συγκριτικά με Βουσμάνους, Μάγια, Αβορίγινες, Πουέμπλο…

Με αφορμή λοιπόν τις εξελίξεις και τον ανταγωνισμό μεταξύ (μη ιθαγενών) Αμερικανών και Δανών, γκουγκλάρω, σημειώνω και παραθέτω συνδέσμους (για περίεργους όπως η αφεντιά μου):

Οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στις βορειοδυτικές ακτές της Γροιλανδίας από τη νήσο Έλσμιρ του σημερινού Καναδά γύρω στο 2400 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι τους αποκαλούν παλαιο-Ινουίτ και με βάση τα χνάρια τους, τα εργαλεία που άφησαν, οι αρχαιολόγοι του χώρισαν σε τρεις κουλτούρες: Σάκακ, Ιντιπέντενς, Γροιλανδοί Ντόρσετ. Τα ίχνη τους χάνονται στην αρχή του πρώτου μ.Χ. αιώνα, η Γροιλανδία μένει δίχως (ανθρώπινη) ψυχή για 700 χρόνια έως την άφιξη των ύστερων Ντόρσετ το 700 μ.Χ. Το 1000 μ.Χ. φτάνουν και οι αρχαίοι Σκανδιναβοί από την Ισλανδία, εγκαθίστανται στα νοτιοδυτικά της Γροιλανδίας και επιβιώνουν με κυνήγι και πενιχρές καλλιέργειες. Τέλος, γύρω στο 1250 μ.Χ. από τα δυτικά, πάλι από Καναδά, έρχονται οι Ινουίτ της κουλτούρας Θούλη. Το αποτέλεσμα; Η συνύπαρξη και συνάντηση σε σημεία της νήσου των τριών: των αρχαίων Σκανδιναβών, των ύστερων Ντόρσετ και των Ινουίτ. Αλλά οι ύστεροι Ντόρσετ  χάνονται από την Γροιλανδία γύρω το 1300 μ.Χ., οι Σκανδιναβοί γύρω στο 1450 μ.Χ. και κυριαρχούν οι Ινουίτ έχοντας εξαπλωθεί ολόγυρα στα παράλια της νήσου. Για να έρθουν εκ νέου σε επαφή με Ευρωπαίους, εξερευνητές και φαλαινοθήρες, από τα τέλη του 16ου αιώνα.

Η ζωγραφιά δείχνει άντρα παλαιο-Ινουίτ της κουλτούρας Σάκακ. Βασισμένη σε τούφα μαλλιών 4.000 ετών που βρέθηκε στον πάγο και χρησιμοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση του πρώτου ανθρώπινου γονιδιώματος στη Γροιλανδία. Το DNA του προδίδει συγγένεια με πληθυσμούς της ανατολικής Σιβηρίας παρά με Ινουίτ ή Ιθαγενείς Αμερικανούς.

Αυτά τα σχεδόν απλά για το απλούστερο ΗΠΑ εναντίον Δανίας. Κάτι που σίγουρα θα μας μπερδέψει πάλι σε ποια πλευρά της ιστορίας να σταθούμε.