Skip to main content
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025
your big muskanus

"...«Αισθητική», στις εικόνες που θα «εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές», σε μια χώρα που πλέον η εξερεύνηση του διαστήματος θα ελέγχεται όλο και περισσότερο από τη SpaceX του Ίλον Μασκ και την Blue Origin του Τζεφ Μπέζου."

(Αλέξανδρος Ζωγραφάκης)

Όταν ο Voyager 2 πλησίασε τον Ουρανό και τους δορυφόρους του και μας έστειλε τον Ιανουάριο του 1986 φωτογραφίες, ήταν το πλέον απόμακρο ουράνιο σώμα το οποίο είχε πλησιάσει (με την τεχνολογία του) ο άνθρωπος. Ζούσα στην Αθήνα και χάρηκα πολύ. Ανάμεσα σε αυτούς που χάρηκαν ήταν και ο Σπίλμπερκ ο οποίος, άκουσα τότε στο ραδιόφωνο, τη στιγμή της προσέγγισης βρισκόταν στο Jet Propulsion Laboratory της NASA και γοητευμένος μοιραζόταν τον ενθουσιασμό του με τους επιστήμονες. Χαρά για την επιτυχία ενός φτηνού γκάτζετ που στείλαμε εκεί έξω, το οποίο πλούτισε τη γνώση για το ηλιακό σύστημα πολλαπλάσια συγκριτικά με το κόστος του.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1989, όταν προσέγγισε ο Voyager 2 τον Ποσειδώνα και το δορυφόρο του τον Τρίτωνα, βρισκόμουν στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακό κι ένας καθηγητής πλανητικών επιστημών είχε καλέσει με την ίδια χαρά όλους τους ενδιαφερόμενους από το Τμήμα, να μιλήσουμε για τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που μας έστειλε το ρομποτάκι από το γίγαντα πλανήτη. Για τη σημασία τους και για όσους μελετούσαν τη Γη ως μέλος της ίδιας οικογένειας.

Ήταν δυστυχώς μεταβατική εποχή για τις ΗΠΑ, τα μεγάλα κονδύλια τα τραβούσε ο πόλεμος των άστρων, η ασπίδα με λέιζερ του Ρίγκαν στα τέλη του ψυχρού πολέμου. Τα αποτελέσματα αυτής της μεταβολής τα βλέπουμε υπερ-μεγενθυμένα τώρα, με τον Μασκ. Ο οποίος δεν βλέπει το διάστημα με το ρομαντικό ενθουσιασμό του Σπίλμπεργκ – όχι ως εξερεύνηση για τη ανθρώπινη γνώση αλλά ως κατάκτηση για τη μεγαλομανία του.

Ίσως ο χαιρετισμός του έφερε σε ναζί, ίσως όχι. Το σίγουρο, ήταν ένα σούπερ σέλφι στο οποίο με τσαμπουκά επέβαλε τον εαυτό του μπροστά από όλους, από τον κόσμο, από το σύμπαν.

«Gulf of America»; Πειράζει όταν άνθρωποι αλλάζουν αυθαίρετα το δικό τους όνομα σε πείσμα της βιολογίας, του τρόπου που η κοινωνία στέκεται πάνω στην βιολογία; Οκ. Γιατί λοιπόν να μη πειράξει η αλλαγή ονόματος φυσιογραφικών χαρακτηριστικών πλανητικής κλίμακας που αποτυπώνουν τον τρόπο που η ιστορία στάθηκε πάνω στη γεωγραφία;