Skip to main content
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
Εκδοτικό δελτίο για την εβδομάδα από 5 έως 11 Σεπτεμβρίου

Πολλά και ενδιαφέροντα νέα βιβλία αυτή την εβδομάδα.

Ας ξεκινήσω από τη βάση δεδομένων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η οποία πρέπει να μεταφερθεί εντός της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ώστε να ενισχύσει το προσωπικό των καταλογογράφων και να καταλήξουν από κοινού σε ένα νέο βιβλιογραφικό σχήμα. Δεν έχει κάτι ενδιαφέρον ούτε στον τρόπο στησίματος ούτε στο περιεχόμενο, όσο αυτό φαίνεται, προς το παρόν.

Στη βάση δεδομένων του οργανισμού πνευματικών δικαιωμάτων κάτι κινείται. Πρέπει και αυτοί να συνεισφέρουν σε μια κοινή προσπάθεια και να προτείνουν νέους τρόπους αντίληψης στην εθνική βιβλιοθήκη για το ζήτημα του copyright. Δεν θα βαρεθώ να το γράφω. Και η μελέτη για τον Φερέντσι φαίνεται ενδιαφέρουσα: https://osdelnet.gr/book/1296623 και η ερμηνεία του Χρήστου Δανιήλ για το τελευταίο ποίημα της Μάτσης Χατζηλαζάρου μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας: https://osdelnet.gr/book/1296622. Ο κύριος Δανιήλ είναι ειδικός στη Μάτση μαζί με την Άντεια Φραντζή. Έπεται σύντομα ένα ακόμη βιβλίο του στην «Άγρα» σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη για το περιοδικό «Το τετράδιο». 

Η εισαγωγή του κυρίου Δρακονταειδή με έβαλε σε σκέψεις: https://www.cup.gr/wp-content/uploads/2022/06/DOKIMIA-MONTAIGNE_sample-… Μην ήταν ένας βαρετός παπαγάλος ο Montaigne και δώσετε το πενηντάρι τζάμπα; https://www.cup.gr/book/dokimia/ Πάντως στην ψηφιακή εποχή μας θα περιμένα καλύτερη παρουσίαση από τις ΠΕΚ στη σελίδα τους. Σαν να βαριούνται λίγο.

Παρά τα βραβεία κτλ. που παραθέτει ο εκδοτικός οίκος για το βιβλίο στη σελίδα του: https://alexandria-publ.gr/shop/i-epochi-tou-likofotos/, η αλήθεια είναι πως δεν είναι καλή επιλογή για μετάφραση, όσον αφορά το θέμα που θίγει. Έχει επικριθεί για την έλλειψη αντικειμενικής παρουσίασης και τον απλουστευτικό του χαρακτήρα. Θα κρίνετε μόνοι σας, αν το επιλέξετε.

Εγώ διαβάζω πάντα τα βιβλία του Πέτρου Θέμελη: https://kaponeditions.gr/product/methoni-archaia-mesaioniki-neoteri/ Είναι απλά, κατανοητά, δεν κουράζουν. Ένας οδηγός για τη Μεθώνη.

Φιλοσοφίας το ανάγνωσμα. Είναι και δεν είναι: http://www.ekkremes.gr/portal/my_pages/bookdetails.php?id=167

Δεν ξέρω επίσης γιατί επέλεξαν να μεταφράσουν αυτό ως συναγωγή μελετημάτων για τη μυθολογία: https://www.kardamitsa.gr/product/46000/elliniki-mythologia-the-cambrid… Υπάρχουν πολύ καλύτερα. Και είναι αρκετά παλιό το πρωτότυπο. 

Δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα βρω κανένα από αυτά τα βιβλία στα ράφια της γενικής συλλογής στην εθνική βιβλιοθήκη τον Νοέμβριο που θα ξαναπάω. Αν και ποτέ δεν ξέρεις. Χάρηκα με την ανακοίνωση που έβγαλε: https://www.nlg.gr/news/nea-protypa-vivliografikis-epexergasias/ Κρατώ μικρό καλάθι. Και θα ήμουν απλώς ευτυχής, αν κατάφερναν να έχουν διαθέσιμα τα ελληνικά βιβλία για όσους τα ζητάνε σε δυο μήνες από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα. Δεν θαμπώνομαι εύκολα με κάποιο τρικ. Εγώ είχα στο μυαλό μου κάτι απλό και αποδοτικό. Ένα βιβλιογραφικό λήμμα με μερικές ψηφιακές πληροφορίες που θα ήταν προσβάσιμο σε όλους, από τους επαγγελματίες του βιβλίου μέχρι τον απλό αναγνώστη. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια κοινή βάση συνεννόησης ανοιχτή σε όλους. Μόλις βγει ένα βιβλίο που αγαπώ και ξέρω καλά, θα δώσω ένα δείγμα. Ας μην σπεύσω κι εγώ με τη σειρά μου για να κλέψω τις εντυπώσεις.

Βιογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πεδίο σε μετάφραση Κατερίνας Κολόκα. Αν υπάρχει κάποια ήδη, γράψτε μου.

tyflopoulos@istos.gr