«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν, θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο, διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σταύρο Θεοδωράκη (οι υπογραμμίσεις δικές μου).
Είναι, ασφαλώς, ασυνήθιστο να αποκαλύπτεται ο χρόνος των εκλογών από τον πρωθυπουργό στη διάρκεια μιας συνέντευξης, και μάλιστα σε ιδιωτικό κανάλι και όχι σε δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης. Ο Πρωθυπουργός μίλησε μετά βεβαιότητος για τον μήνα αλλά δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία, ίσως για να έχει κάτι καινούργιο να μας πει στο σχετικό διάγγελμα, όταν έρθει η ώρα.
Είναι, δυστυχώς, συνηθισμένο να υπάρχει μυστήριο ως προς την ημερομηνία των εκλογών στη χώρα μας, αν και όπως ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 53) γίνονται με τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τις προηγούμενες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προηγούμενες εκλογές έγιναν στις 7 Ιουλίου 2019. Οποιαδήποτε ημερομηνία πριν από τις 8 Ιουλίου 2023 είναι πρόωρη.
Οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα να κάνουν πρόωρες εκλογές όποτε τους καπνίσει, συνήθως όποτε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τους συμφέρει. (Στις 18 εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν από τη μεταπολίτευση ως σήμερα, μόνον οι 3 έγιναν κανονικά, μετά από την εξάντληση τετραετίας.)
Το Σύνταγμα (άρθρο 41) προβλέπει ότι οι πρόωρες εκλογές γίνονται με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από πρόταση της Κυβέρνησης «για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», κάνοντας τον Πρόεδρο συμμέτοχο σε αυτή την απόφαση. Σε όσες πρόωρες εκλογές έγιναν ως τώρα, κανένας Πρόεδρος δεν αρνήθηκε να διαλύσει τη Βουλή επειδή θεωρούσε προσχηματική την αιτιολογία της Κυβέρνησης.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» που θα επικαλεστεί ο κ. Μητσοτάκης για να ζητήσει από την Πρόεδρο την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών. Στη συνέντευξή του υπονόησε ότι «δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο» γιατί είναι ο μήνας που θρέφει τους έντεκα, λόγω τουρισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σημασία που έχουν τα «μπάνια του λαού», όπως τα είχε ορίσει παλαιότερος Πρωθυπουργός (αλλά ενδεχομένως και τα μπάνια του τρέχοντος Πρωθυπουργού).
Στη συνέντευξή του, αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, ο Πρωθυπουργός δήλωσε συγκεκριμένα ότι «πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού» τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Μήπως αυτό θα είναι το «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας»; Τίποτα δεν αποκλείεται. Η επιδεικτική μέριμνα της εκάστοτε κυβέρνησης για τις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένα διαχρονικό ελληνικό φαινόμενο, μια άσκηση λαϊκισμού ανάλογη με την υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξήγησε βέβαια γιατί οι εξετάσεις απειλούνται από τις εκλογές και χρήζουν προστασίας (σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα οι περισσότερες εξετάσεις θα γίνουν στις αρχές Ιουνίου, και πάντως θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούλιο, δηλαδή θα συμπέσουν με τη δεύτερη κάλπη!) και ο δημοσιογράφος που είχε απέναντί του δεν θεώρησε σκόπιμο να τον ρωτήσει, και δεν υπήρχε λόγος: ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι προτιμάει τις Πανελλήνιες εξετάσεις από το Σύνταγμα.