Νοσεί όλο το κράτος
το κράτος όλο νοσεί
να σου πω κάτι πολύ ακραίο
τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε
όλες και όλοι μαζί
αν θέλεις να ξέρεις
εμένα αυτή είναι η γνώμη μου
όπως και στο Μάτι τους κάψαμε
όλες και όλοι μαζί
αυτή είναι η γνώμη μου
δεν έχει σχέση με κανένα πρωθυπουργό
και με καμία κυβέρνηση
γιατί είμαστε όλοι...
Όχι, αυτοί δεν είναι στίχοι του Ρασούλη, ούτε του Τριπολίτη, ούτε του Αλκαίου, ούτε καν του Λεξ (πόσο μάλλον του Ντάνι). Δεν γράφτηκαν σε καφενείο ή σε ταξί. Είναι απομαγνητοφώνηση από βίντεο που τραβήχτηκε σε παρουσίαση βιβλίου, όπου η κυρία Βίκυ Φλέσσα καταθέτει την άποψή της για το κράτος και τους συμπατριώτες της, τους οποίους ελπίζει να εκπροσωπήσει εις τας Ευρώπας. Είναι μια υπενθύμιση ότι με την κατάλληλη διάθεση μπορούμε να ανιχνεύσουμε την ποίηση στις πιο αναπάντεχες στιγμές της ζωής. (Είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι το έντεχνο έχει κάνει μεγάλη ζημιά, τελικά.)
Η κυρία Φλέσσα δηλώνει δημοσιογράφος και κλασική φιλόλογος ― τόσο κλασική που χρησιμοποιεί ακόμα το πολυτονικό σύστημα για τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή ήταν η αντίδρασή της στα σόσιαλ (όπου διατηρεί πολλαπλά προφίλ) όταν η άποψή της σχολιάστηκε δυσμενώς στο μέγα πανελλήνιον:
Η κυρία Φλέσσα δεν επαναλαμβάνει την απάντηση που έδωσε, παρά μόνο την ερώτηση που δέχτηκε. Στην ανάρτηση δεν περιλαμβάνεται καμία συγγνώμη, και καμία μεταμέλεια, ούτε για το τι είπε, ούτε για το πώς το διατύπωσε. Όλα καλά, λοιπόν. Αν κάποιος αισθάνεται πραγματικά συνυπεύθυνος για θανάτους, μπορεί πάντα ή να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα και να ζητήσει να εκτίσει οικειοθελώς τις προβλεπόμενες ποινές, ή να αποχωρήσει των εγκοσμίων και να μονάσει. Αυτή είναι η γνώμη μου.
Πολλοί έσπευσαν να παραλληλίσουν το «μαζί τα σκοτώσαμε» της κυρίας Φλέσσα με το ξακουστό «μαζί τα φάγαμε» του Θεόδωρου Πάγκαλου. Νομίζω ότι αδικούν την κυρία Φλέσσα, και ότι η αναφορά της είναι μάλλον στον Μικ Τζάγκερ, ο οποίος το 1968 (όταν η κυρία Φλέσσα ήταν δύο ετών) είχε τραγουδήσει μιαν άλλη ένδοξη παπάτζα, υποδυόμενος τον Βελζεβούλη:
I shouted out "Who killed the Kennedys?"
When after all, it was you and me
Η συνηθέστερη αντίδραση σε ρητορικά σχήματα συλλογικής ευθύνης τύπου «μαζί τα κάναμε» είναι πολύ απλή: Ναι, μαζί τα κάνατε. Εσείς, όχι εμείς.
Αισιοδοξώ ότι σύντομα θα βρεθεί κάποιος χριστιανός που θα μελοποιήσει τους στίχους της κυρίας Φλέσσα. Δεν ξέρω αν θα είναι πριν από τις Ευρωεκλογές, ελπίζω μόνο να είναι πριν από τη επόμενη Ευροβίζιον.
* * *
Υστερόγραφο: αναζητώντας πληροφορίες για την κυρία Φλέσσα στο διαδίκτυο, αναζήτησα και την προέλευση του επιθέτου της, ενθυμούμενος ότι στα αλβανικά το ρήμα «flas» σημαίνει «μιλώ». Το λήμμα «Φλέσσας» στη Wikipedia μας πληροφορεί πως «Το διακεκριμένο επώνυμο Φλέσσας συναντάται για πρώτη φορά στη Έφεσο της Μικράς Ασίας, στην Πελοπόννησο της Ελλάδας, την Κύπρο και την επαρχία του Βρανδεμβούργου Γερμανίας». Τέτοια μεγαλεία! Για Αλβανία και Αρβανίτες, ούτε λόγος. Ας σημειώσω ότι η κυρία Φλέσσα γεννήθηκε στο Ναύπλιο, και ότι σύμφωνα με άλλη πηγή το αρβανίτικο επώνυμο Φλέσσας σημαίνει «ο πολυλογάς ή ο κήρυκας, αυτός που μιλάει πολύ, ακόμη και ο λόγιος».