Skip to main content
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025
Το πλάνο και το όραμα

Το περασμένο Σάββατο 2 Ιουλίου διάβασα με κάποια έκπληξη ότι «Διευρύνεται η συνεργασία ανάμεσα στον όμιλο των "Παραπολιτικών" και τον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα». Έκπληξη γιατί δεν ήξερα ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θεωρούν τον κ. Λάλα δημοσιογράφο, αλλά η έκπληξή μου μετριάστηκε όταν είδα ότι η είδηση αυτή είχε δημοσιευτεί ακριβώς στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας Παραπολιτικά, συμφερόντων Ευαγγέλου Μαρινάκη. Στο ίδιο ένθετο, υπήρχε προαναγγελία της επεικείμενης συνάντησης των κυρίων Μαρινάκη (Ευάγγελου) και Πομπέο (Μάικ) στο συνέδριο του Economist, που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος (των ιδίων συμφερόντων). «Τα όσα θα συζητήσουν οι Μαρινάκης και Πομπέο αναμένεται να απασχολήσουν (χωρίς καμία υπερβολή) για πολλές ημέρες την επικαιρότητα» έγραφε σχετικά στη στήλη του ο Γιάννης Κουρτάκης, διευθυντής της εφημερίδας.

 

Τέσσερεις σελίδες νωρίτερα, ο δημοσιογράφος Νίκος Κώτσης χαιρετίζει την ανάληψη της προεδρίας της Super League από τον Ευάγγελο Μαρινάκη σε ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Το ποδόσφαιρο στη νέα εποχή» και υπότιτλο «Ο Βαγγέλης Μαρινάκης βγήκε μπροστά για τις κομβικές αλλαγές που θα φέρουν ευημερία στη Super League». Αμήν, αναφωνεί σύσσωμο το φίλαθλο κοινό, ενώ ο κ. Κώτσης μας προειδοποιεί ξεκινώντας πως «Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν κάνει τίποτε τυχαία. Ποτέ. Πάντα έχει στόχο. Και πλάνο», και ολοκληρώνει με τη διαπίστωση πως «...η Super League να αποκτήσει το κύρος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Κάτι που θα γίνει μόνο εάν όλοι ακολουθήσουν το πλάνο και το όραμα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Εάν όχι, θα είναι άξιοι της μοίρας τους...»

 

Για να μην σας κουράζω, το συνέδριο του Economist έγινε, και οι δύο άνδρες συναντήθηκαν. Αυτό το Σάββατο τα Παραπολιτικά δεν είχαν λέξη για τον κ. Λάλα και τη συνεργασία τους, αλλά αφιέρωσαν δισέλιδο «σαλόνι» στην παρέμβαση του κ. Μαρινάκη, με σχετική φωτογραφία (μικρότερη έκταση δόθηκε στις παρεμβάσεις Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Νίκου Δένδια και Κυριάκου Πιερρακάκη) με την υπογραφή του αρχισυντάκτη Θανάση Φουσκίδη. 

 

Η παρέμβαση αυτή του κ. Μαρινάκη κρίθηκε αρκούντως σημαντική από δυο ιστορικές εφημερίδες των Αθηνών που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία του κ. Μαρινάκη ώστε να την αναπτύξουν. Τα Σαββατιάτικα Νέα του Βαγγέλη Μαρινάκη λοιπόν είχαν τρισέλιδη κάλυψη του συνεδρίου, με πρώτη την παρέμβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη, σχετικές φωτογραφίες και τις υπογραφές των δημοσιογράφων Γιώργου Μανέττα, Αλεξάνδρας Φωτάκη και Μάνου Χαραλαμπάκη.

Το Κυριακάτικο Βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη είχε δύο σελίδες (ανυπόγραφες) για το συνέδριο με σχετικές φωτογραφίες, και στο κεντρικό «σαλόνι» της εφημερίδας δισέλιδη συνέντευξη του κ. Πομπέο (από τον δημοσιογράφο Άγγελο Κωβαίο), με ξεχωριστό αφιέρωμα στη παρέμβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη. 

 

Αναζήτησα περισσότερες διεθνείς διαδικτυακές πηγές για την βαρυσήμαντη παρέμβαση Μαρινάκη και τη συνάντηση με τον Πομπέο, αλλά ματαίως, ούτε στο σάιτ του Economist δεν βρήκα μνεία του συνεδρίου. Πιθανώς το σφάλμα να είναι δικό μου, αλλά μόνο το ελληνικό ίντερνετ φαίνεται να ασχολήθηκε, και ιδίως αυτό που ελέγχεται από τον κ. Μαρινάκη. 

 

 

Αναζήτησα την παρέμβαση Μαρινάκη σε άλλα εγχώρια φύλλα του σαββατοκύριακου, πάλι χωρίς επιτυχία. Ομολογώ ότι περίμενα να τη βρω στο Πρώτο Θέμα, που τους τελευταίους μήνες έδειχνε μια ασυνήθιστη φροντίδα για τις υποθέσεις του κ. Μαρινάκη, αλλά κι εκεί τίποτα. Αντιθέτως, το Πρώτο Θέμα συνεχίζει για πολλοστή Κυριακή τη σάγκα της δίωξης των κληρονόμων Γεωργίου Τράγκα, και αναλογίστηκα πόσο προσήκον είναι να ασχολείται με την κληρονομιά Τράγκα η εφημερίδα που ίδρυσαν ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, οι οποίοι ήσαν εξ ίσου επιτυχημένοι με τον Τράγκα στον τομέα τους, όποιος και αν ήταν αυτός.

Όπως και το Βήμα και τα Νέα, έτσι και το Πρώτο Θέμα δεν ανήκει πλέον στους ιδρυτές του, αλλά δεν είναι των συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη. Μάλλον. Για την ώρα.