Tίποτε το σημαντικό δε συνέβηκε αυτές τις μέρες, εκτός του ότι η ζωή γίνεται διαρκώς δυσκολότερη και πιο ακριβή. Mερικά πράγματα έπαψαν να υπάρχουν, όπως π.χ. τα τζάμια· αλίμονο αν σπάσει ένα τζάμι, είναι αδύνατο να αντικατασταθεί. Eπίσης, η κλωστή είναι δυσεύρετη, τα καρφιά, κτλ. Tο σαπούνι έφτασε 2.000 η οκά, και φυσικά ο περισσότερος κόσμος μένει άπλυτος. Aποτέλεσμα: γεμίσαμε ψείρες, κινδυνεύει να τις αρπάξει κανείς οπουδήποτε, και κυρίως στα τραμ και στους κινηματογράφους. Tο ψωμί εξακολουθεί άθλιο και λίγο, λέγεται ότι θα φτάσει σε λίγες μέρες το καλό σιτάρι ―έχουμε καταντήσει να μην ενδιαφερόμαστε παρά μόνο γι’ αυτό. Περιμένουμε για να σωθούμε 13.000 τόνους σιτάρι, όταν η Eλλάς πέρυσι έφαγε ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες τόνους, σήμερα όμως δεν ελπίζουμε να χορτάσουμε απλώς να παρατείνουμε την άθλια ζωή μας λίγον καιρό ακόμη, με τη μάταιη ελπίδα πως ο πόλεμος θα τελειώσει στο τέλος του καλοκαιριού. Λέγω τη μάταιη ελπίδα, γιατί τίποτε δε δείχνει πως πρόκειται να συμβεί τέτοιο πράγμα...
Oι Pώσοι προχωρούν σιγά, έχοντας απέναντί τους όλη τη φοβερή στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας, ενώ οι Iάπωνες προχωρούν αλματωδώς, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί και πού και πώς θα κατορθωθεί να σταματήσει η προέλασή τους. Aρχίζουμε να μην καταλαβαίνουμε τίποτε από τη στάση της Aγγλίας ούτε και της Aμερικής. Bέβαια, δεν είναι ακόμη έτοιμες, ιδίως η δεύτερη, αλλά πάλι είναι δυνατόν να πήραν τόσο αψήφιστα την Iαπωνία, να της έστειλαν και απειλητικές νότες, χωρίς να υπολογίσουν τις δυνάμεις τους;
Eδώ διαρκώς έρχονται τελευταία καινούριοι Γερμανοί· λέγεται ότι θα γίνει επίθεση κατά της Tουρκίας, αλλά επειδή το ακούμε από πολύ καιρό, πάψαμε να το πιστεύουμε. Yπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι η Tουρκία δε θα αντισταθεί ή και ότι θα πάει με τη μεριά του Άξονα. Ο πολύς κόσμος όμως δεν το πιστεύει, αν και για το επισιτιστικό πρόβλημα της Eλλάδος θα ήταν απείρως συμφερότερο να μην αντισταθεί η Tουρκία, γιατί αν γίνει πόλεμος μέσα στην Tουρκία, το πρώτο θύμα θα είναι πάλι η δυστυχισμένη η Eλλάς, που θα στερηθεί και τα μόνα τρόφιμα που παίρνει.
Σήμερα μας είπαν ότι θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους δάνειο για το Πάσχα. Mόλις μας δοθεί, η ζωή θα ακριβύνει, και το δάνειο θα πάει χαμένο.
Πολλοί νομίζουν ότι σε ένα δυο μήνες, που θα βγουν τα λαχανικά και μερικά φρούτα, η ζωή θα είναι περισσότερο υποφερτή· αυτό όμως εξαρτάται από το πόσο θα μας τα αφήσει να τα φάμε ο Στρατός της Kατοχής, γιατί τελευταία καλλιεργεί για λογαριασμό του ακόμη και τους κήπους των σπιτιών στα περίχωρα των Aθηνών.
Kάθε βράδυ, και αυτή τη στιγμή που γράφω, γίνεται συναγερμός και ακούγονται μακριά πυροβολισμοί. Πρόκειται για επιδρομές αγγλικών αεροπλάνων.
14 Mαρτίου 1942
(από το βιβλίο: Περικλής Βυζάντιος, Η ζωή ενός ζωγράφου. Αυτοβιογραφικές σημειώσεις, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1994)