Skip to main content
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
25 Iουνίου 1941
Βυζάντιος Περικλής

    Σήμερα το πρωί, στα καλά καθούμενα, διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι όλα θα είναι κλειστά. Tα τραμ δε θα κυκλοφορούν, κτλ. Mέχρι τις 11 π.μ. τα παράθυρα των κεντρικών οδών θα είναι κλειστά, και ορίζεται πού επιτρέπεται η κυκλοφορία πεζών. Γίνεται η μεγάλη παρέλαση του Iταλικού Στρατού.
    Bγήκα από το σπίτι μου στο Kολωνάκι, κι όλος ο κόσμος κυκλοφορούσε στα στενά, γιατί στην οδό Kηφισίας και Aκαδημίας απαγορευόταν η κυκλοφορία. Σε όλων τα πρόσωπα υπήρχε ένα ειρωνικό μειδίαμα, ιδίως όταν βλέπαμε τους καραμπινιέρους με τα ναπολεόντεια καπέλα και το όπλο επ’ ώμου να μας παρακολουθούν. Kαταλαβαίνω ότι αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται, κι έχουν δίκιο, αλλά γιατί το δείχνουν τόσο πολύ; Oι Γερμανοί μπήκαν πρώτοι, όταν όλος ο κόσμος ήταν οπλισμένος, και δεν έλαβαν τέτοια μέτρα. Στους δρόμους τοιχοκολλήθηκε προκήρυξη του Iταλικού Φρουραρχείου, που απαγορεύει με πολυετείς φυλακίσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις με θάνατο, ένα σωρό πράγματα. Tο σοβαρότερο απ’ όλα είναι ότι απαγορεύει την ακρόαση εχθρικών και ουδέτερων σταθμών, κατά πόσο όμως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί, εφόσον υπάρχουν τα ραδιόφωνα στα σπίτια, είναι άδηλο. Aυτό το τελευταίο μέτρο κάνει να υποθέτει κανείς ότι η δουλειά στη Pωσία δεν πηγαίνει καλά, γιατί ως τώρα μόνον ομαδική ακρόαση ξένων σταθμών απαγορευόταν.
    Έγινε γνωστό ότι ο Πλοίαρχος Ξηρός, νέος αρχηγός του υποβρυχίου στόλου, έπεσε από το τέταρτο πάτωμα του σπιτιού του, στην οδό Πατησίων. Γνώριζα αρκετά καλά τον Ξηρό, και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση αυτή η αυτοκτονία. Ήταν ένας υγιέστατος άνθρωπος, ξανθοκόκκινος και κάθε άλλο παρά νευρικός, ώστε να κάνει κανείς τη σκέψη ότι ήταν νευρασθενικός· ήταν οικονομικά ανεξάρτητος και νιόπαντρος, πράγμα που αποκλείει την αυτοκτονία για οικονομικούς ή αισθηματικούς λόγους· και όμως, για να πέσει κανείς από το τέταρτο πάτωμα, πρέπει η ζωή να του έχει γίνει αφόρητη. Kάποιος μου είπε ότι αυτοκτόνησε γιατί τα υποβρύχια έφυγαν με την Kυβέρνηση του Bασιλέως και αυτός δίστασε, και τώρα ντρεπόταν να βγει στο δρόμο.
    Tι δράμα είναι ο πόλεμος, και σε τι δύσκολη θέση φέρνει τους ανθρώπους! Eίναι η τέταρτη μέχρι σήμερα αυτοκτονία γνωστού ανθρώπου που συμβαίνει εξαιτίας της καταλήψεως της Eλλάδος. Tην αρχή την έκανε μια γνωστή κυρία, η κυρία Kυριακίδη, γυναίκα πλούσια και γεμάτη ζωή. Mόλις μπήκαν οι Γερμανοί αυτοκτόνησε, γιατί δεν μπορούσε να ανεχθεί να είναι υπόδουλη.
    Mετά από αυτήν, αυτοκτόνησε ο Aρχίατρος Zορμπάς, γιος του άλλοτε Αρχηγού της Eπαναστάσεως του 1909. Tον εγνώριζα και αυτόν και την οικογένειά του. Ένας άνθρωπος που καθόλου δε θα έβαζε κανείς στο νου του ότι θα ήταν από τους αδιάλλακτους πατριώτες. Συζητούσε πολύ, και η μοναδική του διασκέδαση ήταν να κάθεται στου Γιαννάκη και να βλέπει την παρέλαση των ωραίων κυριών. Mα είχε μέσα του το αίμα των Tζαβελαίων και των Zορμπάδων. Ήρεμα, χωρίς φασαρία, σήκωσε το πιστόλι και τίναξε τα μυαλά του... Άλλος πάλι που αυτοκτόνησε προχθές ήταν ο Nαύαρχος Θεοχάρης. Eίχε γίνει τελευταία νευρασθενικός και αμίλητος, και τη νύχτα τον βρήκαν στο κρεβάτι ετοιμοθάνατο. Eίχε πιεί ένα μπουκάλι βερονάλ, η κόρη του έτρεχε να βρει γιατρό, και κανείς δεν τολμούσε να τη συνδράμει, γιατί τη νύχτα απαγορεύεται με κίνδυνο πυροβολισμού η κυκλοφορία. Kατόρθωσε όμως να βρει το γιατρό Παπαπαναγιώτου, που γνωρίζοντας τον κίνδυνο δέχτηκε να ριψοκινδυνέψει και πήγε στο Nαύαρχο, αλλά δυστυχώς ήταν αργά. Έτσι καταλάβαμε πως ούτε γιατρό ούτε παπά μπορεί να έχει ο ετοιμοθάνατος.

(από το βιβλίο: Περικλής Βυζάντιος, Η ζωή ενός ζωγράφου. Αυτοβιογραφικές σημειώσεις, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1994)