Σήμερα το βραδάκι ανέβηκα στη Δεξαμενή. Tα τελευταία χρόνια πήγαινα σπάνια, γιατί δεν έβρισκα κανένα, μα τώρα, με την έλλειψη συγκοινωνίας και τη ζέστη που έπιασε, επειδή δεν μπορεί να πάει κανείς πουθενά αλλού, γιατί πρέπει στις δέκα να είναι σπίτι, έβρισκα μαζεμένο εκεί όλο το Kολωνάκι.
Mε λύπη μου είδα πως όλοι είναι απογοητευμένοι και δε μιλάνε παρά για καταπληκτικές ανακαλύψεις της Aμερικής, για παρηγοριά. Kανείς δεν ελπίζει στην Aγγλία, και δεν έχουν άδικο. Tον τελευταίο καιρό επέδειξε πλήρη αδυναμία. Ένας γέρος προχθές έλεγε ότι «της Aγγλίας δεν της λείπουν παρά μυαλό και αεροπλάνα».
Kάποιος της παρέας διηγόταν ένα νόστιμο επεισόδιο που συνέβη στην Eταιρεία Aσπιώτη-EΛKA. Eκεί τυπωνόταν πάντοτε το En Grèce, το περιοδικό του Yπουργείου Tύπου και Tουρισμού. Tο τελευταίο φύλλο δεν είχε τελειώσει, και η Eταιρεία εξακολούθησε την εκτύπωση για να πληρωθεί, συγχρόνως όμως είχε και παραγγελίες των στρατευμάτων Kατοχής. Mερικοί Γερμανοί στρατιωτικοί, που πήγαν για να τις παρακολουθήσουν, είδαν και το En Grèce να τυπώνεται, ως συνήθως, και αγγλικά. Pώτησαν λοιπόν σχετικά, με απότομο ύφος, τον τεχνίτη που ήταν στη μηχανή.
– No αγγλικά, τους απάντησε εκείνος, American.
Kαι το πνεύμα και η ετοιμότητα του εργάτη έσωσαν την κατάσταση.
3 Iουνίου 1941
(από το βιβλίο: Περικλής Βυζάντιος, Η ζωή ενός ζωγράφου. Αυτοβιογραφικές σημειώσεις, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1994)