«Γετί πιγγ εκσεριγί, γετί εκσεριγιέ τεπτίλ ετέν». Επτά χιλιάδες καρφιά, σε επτά καρφιά μετατρέπη.
Αυτή η παροιμία λέγεται αποκλειστικά για τον Άγιο Κλήμεντα Αγκύρας. Κάποτε ένας γενίτσαρος αγάς παρήγγειλε σ’ έναν αρμενοκαθολικό να φτιάξη 7 χιλιάδες καρφιά σε μια βδομάδα, αλλοιώς στο τέλος της εβδομάδος θα τον αποκεφαλίση. Τι να κάνη ο φουκαράς; έπεσε σε μαύρη απελπισία. Είχε τρεις κόρες, η πιο μικρή κατάλαβε την απελπισία του. Τον ρώτησε τι έχει, εκείνος απέφυγε να της πη. Όταν το ’μαθε τέλος, λέει: Γι’ αυτό στεναχωριέσαι, μπαμπά; Πάμε στον σουρπ Κιμίς κι εκείνος κάνει το θαύμα (δηλ. τον Άγιο Κλήμη).
Πηγαίνουν κατά τα λεγόμενα στο Άγιο Κλήμεντα και προσεύχονται. Την δεύτερη μέρα πρωί κτυπάν την πόρτα τους, ο άνθρωπος φοβήθηκε. Ήλθαν να με πάρουν είπε, αφού δεν είχε κάνει ούτε πενήντα καρφιά. Ανοίγουν την πόρτα και βλέπουν έναν κιολέ (δούλο) να τους παρακαλεί να του δώσουν 7 καρφιά, γιατί πέθανε ο τάδε αγάς ο γενίτσαρος για να καρφώσουν την κάσσα του. Οι δυστυχισμένοι δεν ήξεραν τι να κάνουν απ’ την χαρά τους. Πήγαν πάλι στον Άγιο Κλήμεντα και τον ευχαρίστησαν για το θαύμα και είπε ο άνθρωπος: «Ελμάς ιμισούν σούρπ Κιμίς» και από τότε λέγεται η παροιμία «Διαμάντι ήσουν Άγιε Κλήμη».
Και ένα από τα θαύματα του Αγίου
(από το βιβλίο: Aνδρονίκη Kαρασούλη-Mαστορίδου, Aναμνήσεις από τη χαμένη μου πατρίδα [Η ζωή μου στην Άγκυρα], Aθήνα 1966)