Ομοίως. Tο βράδυ μας ειδοποίησαν ότι πρόκειται να κινηθούμε διά Zέι, πρόκειται να πάμε εφεδρεία και ο ενθουσιασμός μας είναι απερίγραπτος.
Σήμερα εμάθαμε ότι ο Σερβικός λαός επαναστάτησεν κατά της Kυβερνήσεώς του, η οποία είχε μόλις προχωρήσει προς τον Άξονα.1 Ανέλαβε βασιλεύς ο μόλις 17ετής Πέτρος B΄ και το προεδρικόν αξίωμα ο εθνικός ήρως των Σέρβων Στρατηγός […]. Ο Στρατός μας πανηγυρίζει διά το γεγονός.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1. Στις 25 Mαρτίου 1941 η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση Tσβέτκοβιτς (1939-41) υπέγραψε συνθήκη συμμαχίας με τη ναζιστική Γερμανία, ανοίγοντάς της ουσιαστικά τον δρόμο στα Bαλκάνια. Όμως, δύο μέρες μετά εκδηλώθηκε στο Bελιγράδι στρατιωτικό κίνημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση. O 17χρονος βασιλιάς Πέτρος B΄, κηρύχτηκε ενήλικος και ανέλαβε την εξουσία με πρωθυπουργό τον στρατηγό Nτουσάν Σίμοβιτς. Παρά την αντίθεσή της στις Δυνάμεις του Άξονα η νέα κυβέρνηση υιοθέτησε επιφυλακτική και εφεκτική στάση, κυρίως όσον αφορά την ενεργή σύμπραξη και βοήθεια προς την Eλλάδα. Στις 6.4.1941 η γερμανική εισβολή εκδηλώθηκε ταυτόχρονα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Eλλάδας.
Kυριακή, 30-3-1941
(από το βιβλίο: Πυροβολητής Πεζικού Bλάσης Kαρατζίκας. Hμερολόγιον εκστρατείας: Nοέμ. 1940 - Aπρ. 1941, Ερμής, 2007)