— Βενετία Αποστολίδου, Η Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο, Πόλις 2022, σελ. 360, τιμή: € 27,60.
Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ είναι ο τίτλος του βιβλίου της Βενετίας Αποστολίδου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις. Μια μελέτη, καρπός πολύχρονης έρευνας, για τη συγκρότηση της Νεοελληνικής Φιλολογίας ως επιστήμης. Πώς η ΝΕΦ αυτονομείται από τη Φιλολογία, πώς αυτοπροσδιορίζεται, ποια είναι τα πρόσωπα εκείνα που είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητάς της; Ένα έργο που διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον από κάθε βιβλιόφιλο. Η θεματική και ο τρόπος της γραφής του το καθιστούν ελκυστικό, σαν ένα δοκιμιακό μυθιστόρημα ιδεών, εφόσον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν πρόσωπα υπαρκτά, με θεσμική ή εξωθεσμική ιδιότητα, που η συγγραφέας, μελετώ-ντας τη συμβολή τους στη συγκρότηση της νέας επιστήμης, μας παρουσιάζει τις απόψεις, τις αξίες, τις πεποιθήσεις τις τυχόν προκαταλήψεις τους αλλά και την αναμέτρησή τους με τα επιστημονικά, ιδεολογικά και πολιτικά αιτήματα της εποχής τους. Η συγγραφέας καταγράφει και σχολιάζει την επιστημονική δράση και την άσκηση του θεσμικού ρόλου των προσώπων με το δέοντα σεβασμό και με μόνη πρόθεση να κατανοήσει και να αποτιμήσει τη συνεισφορά του καθενός στη δια-μόρφωση και την εξέλιξη της ΝΕΦ.
Η Αποστολίδου δηλώνει την παρουσία του συγγραφικού υποκειμένου με τη χρήση του πρώτου πληθυντικού προσώπου, κάτι που δίνει μια αμεσότητα και οικειότητα στον κυρίαρχο επιστημονικό λόγο του βιβλίου, αλλά και δηλώνει ξεκάθαρα το προσωπικό της θερμό ενδιαφέρον για τα ζητήματα που πραγματεύεται σ’ αυτή τη μελέτη, τη δική της επιστημονική αυτογνωσία που βαθαίνει και ωριμάζει με αφορμή την επίπονη προαπαιτούμενη έρευνα και επεξεργασία ενός ογκώδους αρχειακού υλικού.
Το βιβλίο αυτό είναι κομβικό για τη μελέτη των Νεοελληνικών σπουδών και τη γνωριμία με τη ΝΕΦ και θα τροφοδοτήσει κι άλλες επιστημονικές εργασίες, θα εμπνεύσει νέους επιστήμονες να συνεχίσουν και να διευρύνουν την έρευνα για τη φυσιογνωμία, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της ΝΕΦ. Οι φιλόλογοι, εκ-παιδευτικοί και μη, έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τη σχέση τους με την επιστήμη τους, κάποιοι να θυμηθούν αλλά και να κοιτάξουν με άλλη ματιά τους δασκάλους τους, αγαπημένους και μη, να πάρουν απαντήσεις σε δικά τους παλαιά αναπάντητα ερωτήματα και να επαναξιολογήσουν αμφισβητήσεις και ενστάσεις. Οι πιο ρομαντικοί απ’ αυτούς, κάποιοι συνοδοιπόροι της Βενετίας από τα φοιτητικά έδρανα της Φιλοσοφικής σχολής, επιχειρούν με την ανάγνωση του βιβλίου τον πολυθρύλητο νόστο στην επιστημονική τους Ιθάκη.
Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5322211921122720&set=a.10364851297…